Weekoverzicht #29 2023 | De Zaak


Zakelijke betaalrekening fors duurder. Wat is de oplossing? 

De kosten voor zakelijke rekeninghouders zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen: gemiddeld zijn ondernemers 15 procent meer kwijt aan hun betalingsverkeer dan in 2021. Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView. 

Twee jaar geleden was je als zzp’er jaarlijks gemiddeld 100 euro kwijt voor een rekening. Dat bedrag ligt in 2023 boven de 115 euro. Let op: dit zijn alleen de basiskosten. Bijkomende kosten die te maken hebben met transacties of kosten die banken in rekening brengen om fraude tegen te gaan, komen daar bovenop. 

De vraag is: is het beter voor zzp’ers en kleine ondernemers om een particuliere betaalrekening af te sluiten? Een zakelijke betaalrekening is immers niet verplicht als je een eenmanszaak hebt of onderneemt in een vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap. 

Als je puur kijkt naar de stijging in kosten, schiet je daar niet veel mee op. Banken hebben volgens MoneyView ook de prijzen van particuliere betaalrekeningen in de afgelopen twaalf maanden verhoogd – gemiddeld met 9 procent. 

Advies van de Zaak: Zakelijk bankieren is vrijwel altijd duurder dan particulier. Waardoor komt dit? En wat zijn de voordelen van een zakelijke bankrekening? In dit artikel leggen we uit waarom een zakelijke betaalrekening duurder is dan een particuliere.


Gasprijs zakt naar laagste punt in twee jaar. Maar blijft dat zo de komende maanden?

Spoiler: waarschijnlijk zullen de gasprijzen richting de wintermaanden stijgen. Maar laten we eerst naar de actuele situatie kijken. De handelsprijs van gas heeft aan het begin van deze week het laagste niveau sinds september 2021 bereikt. Ter vergelijking: dat is minder dan 10 procent van de piekprijs van augustus vorig jaar!

Deze daling past in een trend. De voorraden zijn, volgens afspraken binnen de EU, tot ongeveer 90 procent gevuld. Crisis voorbij, zou je denken. Maar dat lijkt nog niet het geval. De energiemarkt is nog steeds erg nerveus en experts maken zich zorgen dat Nederland de risico’s onderschat. Dat blijkt uit dit verhaal dat De Telegraaf deze week publiceerde. Daarin staat dat de toenemende vraag naar gas vanuit China en India en een strenge winter de gasprijzen weer omhoog kunnen stuwen.

Hans de Kok van tariefvergelijker Pricewise verwacht in ieder geval hogere prijzen in de winter. ‘Er komen meer vaste energiecontracten voor een jaar tot drie jaar, maar de prijzen daarvan kunnen relatief hoog zijn. De oude lage prijzen van 2021 en eerder zullen voorlopig niet terugkeren.’

Advies van de Zaak: Door huidige prijzen lijkt de crisis van afgelopen jaar ver weg. Toch is het belangrijk om niet in slaap te sukkelen. Monitor regelmatig de ontwikkelingen op de energiemarkt en overweeg het afsluiten van een vast energiecontract om eventuele prijsstijgingen in de wintermaanden te beperken. Loopt je contract nog en wil je overstappen? Waak dan voor opzegvergoedingen en boetes!


Hoge rente bedreigt mkb-bedrijven. Wat kun je ondernemen?

Volgens kredietverzekeraar Allianz Trade kunnen nieuwe renteverhogingen mbk’ers in de problemen brengen. Als de rente in de eurozone en de VS de komende tijd verder stijgt, kan dat voor veel ondernemers de nekslag zijn. 

Op dit moment krijgen ondernemers veel op hun bord. Bedrijven moeten investeren om concurrerend te blijven op het gebied van verduurzaming, digitalisering en robotisering. Aan de andere kant krimpt de winst door inflatie en hogere kosten. 

‘Ondernemers willen niet achterblijven’, zegt Johan Geeroms, directeur Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade. ‘Bedrijven lenen extra geld, maar omdat de rente blijft stijgen, worden ze keer op keer geraakt. Kleinere MKB’ers zullen uiteindelijk niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.’

Bovendien is het door de hogere rente veel moeilijker geworden om bestaande schulden te herfinancieren voor bedrijven. Geeroms: ‘Een paar jaar geleden kon je vrijwel gratis geld lenen. Die tijd is voorbij, waardoor oude schulden nu als een molensteen om je nek hangen.’ 

Advies van de Zaak: Stijgende rente is meestal geen goed nieuws voor ondernemers. Want lenen tegen een hoger tarief betekent stijgende kosten. Toch kun je soms ook profiteren van stijgende rente. Hoe? In dit artikel zetten enkele kansen op een rij.


Update Pensioenwet: 10 procent ineens opnemen uitgesteld 

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel heeft de afgelopen jaren regelmatig vertraging opgelopen. Dat geldt nu ook voor een van de onderdelen van de wet: de mogelijkheid om bij pensionering maximaal 10 procent van je pensioen in één keer op te nemen om naar eigen inzicht te besteden. 

De invoering stond gepland voor 1 juli jongstleden, maar is opgeschoven naar 1 juli 2024. Mensen die op 1 januari met pensioen zouden gaan en zich verheugden op het gebruik van de nieuwe regeling om hun huis te verbouwen of een camper te kopen, moeten dus een half jaar langer doorwerken. De keuze kan namelijk niet met terugwerkende kracht worden gemaakt. 

Pensioenfondsen en verzekeraars hebben meer tijd nodig iedereen vooraf goed informeren over de gevolgen van hun keuze, bijvoorbeeld over de fiscale consequenties en de lagere maandelijkse pensioenuitkering. Ook bestaat de mogelijkheid dat door het vrijgekomen bedrag zorg- of huurtoeslagen komen te vervallen. 

Advies van de Zaak: Ondernemers met een eigen pensioenvoorziening kunnen ook gebruikmaken van de 10 procent-regeling. Laat je goed informeren over de fiscale gevolgen en mogelijke consequenties. In dit artikel lees je wat de nieuwe pensioenwet verder voor werkgevers en zzp’ers betekent.

https://www.dezaak.nl/magazine/weekoverzicht/weekoverzicht-29-2023/