Zorgverzekering 2024: Wat gaat er veranderen en loont het om over te stappen?


Wat verandert er voor de zorgverzekering in 2024?

In het nieuwe jaar zijn er een aantal veranderingen voor de zorgverzekeringen.

Stijging van de zorgpremie

Opnieuw zullen we in 2024 een aanzienlijke stijging van de zorgpremie zien. Volgens de Miljoenennota zullen de nieuwe premies naar verwachting rond de 12 euro per maand stijgen. Maar de werkelijke premie die je gaat betalen wordt door de individuele verzekeraar vastgesteld.

Eigen risico blijft gelijk

Het verplichte eigen risico blijft in 2024 ongewijzigd en staat op 385 euro. Eerdere voorstellen om wijzigingen aan te brengen, zijn niet doorgevoerd.

Daling van de zorgtoeslag

De zorgtoeslag voor lagere inkomens in 2024 zal dalen ten opzichte van 2023. Dat komt doordat de zorgtoeslag dit jaar tijdelijk extra was verhoogd om koopkrachtsteun te verlenen. Deze tijdelijke verhoging komt te vervallen.

Voor mensen die nu het maximale bedrag ontvangen, is dit de daling:

 • Alleenstaanden: – € 27 per maand.
 • Gezinnen: – € 22 per maand. Dit betekent dat vooral mensen met een lager inkomen de stijging van de zorgkosten sterker zullen voelen.

Inkomensafhankelijke bijdrage daalt

Iedereen die in Nederland werkt, pensioen ontvangt of een uitkering heeft, draagt via een inkomensafhankelijke bijdrage bij aan de Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is een vastgesteld percentage van het inkomen. De bijdrage daalt volgend jaar voor alle inkomens.

Aanpassingen in het basispakket

Het basispakket van de zorgverzekering ondergaat enkele kleine wijzigingen. De paramedische herstelzorg Covid-19 komt in het basispakket. Er komt meer flexibiliteit in de kraamzorg, en er zijn speciale programma’s voor de aanpak van overgewicht bij kinderen en valpreventie voor ouderen.

Naar een nieuwe zorgverzekering overstappen: Loont het als ondernemer om je huidige zorgverzekering te veranderen?

Van je huidige zorgverzekering overstappen naar een andere zorgverzekering kan lonen. Het is afhankelijk van je zakelijke en persoonlijke situatie. De stijging van de kosten van je huidige zorgverzekering kan een reden zijn om naar een andere zorgverzekering te kijken. Een andere zorgverzekering kan niet alleen voordeliger zijn, maar mogelijk ook meer voordelen bieden voor jou als ondernemer.

Je kunt misschien een nieuwe zorgverzekering afsluiten bij een verzekeraar waar je ook een AOV kunt afsluiten. Of misschien is het voor jou als ondernemer belangrijk dat je nieuwe zorgverzekeraar jaarlijks een gratis gezondheidsscan aanbiedt, of dat je vrije keuze hebt van artsen en ziekenhuizen?

Het is belangrijk om eerst na te gaan of jouw huidige zorgverzekeraar de voorwaarden wijzigt. Vervolgens kijk je naar de specifieke behoeften van jezelf en je medewerkers. Overweeg hierbij de verschillende zorgbehoeften van jezelf, je gezin en je personeel.

Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken of een nieuwe verzekeraar beter bij je nieuwe of huidige situatie past. Als je naar een nieuwe zorgverzekeraar wilt overstappen, moet je dit vóór 1 januari te doen. 31 december is dus de uiterste datum om je oude zorgverzekering op te zeggen. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten die dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari geldt.

Overstappen zorgverzekering: Waar moet je op letten?

Wil je naar een nieuwe zorgverzekering overstappen? Een nieuwe zorgverzekering gaat je mogelijk meer opleveren. Dit zijn de belangrijkste punten waar je als ondernemer op zou moeten letten voordat je gaat overstappen van zorgverzekering:

 1. Gepersonaliseerde en betere dekking: Zorg ervoor dat de polis past bij je zakelijke en persoonlijke gezondheidsbehoeften.
 2. Overweeg een aanvullende zorgverzekering: Een aanvullende verzekering kan gebieden dekken zoals tandheelkundige zorg of buitenlandse reizen.
 3. Collectieve zorgverzekering: Onderzoek de beschikbaarheid van een collectieve zorgverzekering voor je team.

Wat je moet weten over de collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering, aangeboden door verschillende zorgverzekeraars, is een polis die onder speciale voorwaarden beschikbaar is voor groepen, zoals bedrijven of verenigingen. Wil je naar een andere verzekeraar overstappen? Bij het kiezen van een andere collectieve verzekering moet je hier op letten:

 • Aangepaste dekking: Afhankelijk van de aanbieder, kunnen collectieve verzekeringen dekkingsopties bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van je team.
 • Collectieve korting: Zorgverzekeraars kunnen geen collectieve korting meer geven op de basis premies, maar nog wél steeds een collectieve korting op de aanvullende pakketten.
 • Gezamenlijk beleid: Het hebben van een collectieve verzekering vereenvoudigt het beheer van polissen, aangezien alle werknemers onder één paraplu vallen.
 • Let op exclusiviteit: Niet alle zorgdiensten zijn mogelijk gedekt, en sommige medewerkers kunnen beter af zijn met een individuele polis. Onderzoek daarom altijd de polissen.


Hoe kun je een aanvullende verzekering op de juiste manier gebruiken?

Aanvullende verzekeringen zijn extra verzekeringen bovenop de huidige basispolis. Een aanvullende zorgverzekering kan specifieke zorgbehoeften dekken die niet door de basisverzekering worden gedekt. Bij het selecteren van een aanvullende verzekering is het belangrijk om te onderzoeken welke diensten jij of je werknemers waarschijnlijk zullen gebruiken, zoals fysiotherapie, tandheelkundige zorg, of alternatieve geneeswijzen.

Vergelijk ook de extra maandelijkse kosten van de aanvullende verzekering met de kosten van het betalen voor deze diensten out-of-pocket, om te bepalen of een aanvullende verzekering rendeert. Zorg er ook voor dat je niet betaalt voor dekkingen die al gedekt worden door de basisverzekering. Kies altijd voor een zorgverzekeraar die flexibel is met het wijzigen of annuleren van aanvullende verzekeringen zonder grote boetes of lange wachttijden.

Belangrijkste data voor de zorgverzekering in 2024

Dit zijn de belangrijkste momenten voor de nieuwe zorgverzekering van het volgende kalenderjaar:

 • 12 november 2023: Dit is de uiterlijke datum waarop zorgverzekeraars de premies bekend maken voor het nieuwe jaar.
 • 31 december 2023: Uiterlijk op 31 december kun je de huidige verzekering bij je oude zorgverzekeraar opzeggen.
 • 31 januari 2024: Dit is de deadline om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten als je je oude verzekering voor het einde van het jaar hebt opgezegd.

https://www.dezaak.nl/verzekeringen/zorgverzekering/zorgverzekering-2024-wat-gaat-er-veranderen-en-loont-het-om-over-te-stappen/