Weekoverzicht #34 2023 | De Zaak


Prinsjesdag 2023. Welke wijzigingen kun je als ondernemer verwachten?

Op de derde dinsdag van september, die dit jaar op de 19e valt, is het Prinsjesdag en worden de fiscale plannen voor 2024 gepresenteerd. Ondanks de val van het kabinet, waren er in de voorjaarsnota al een aantal voornemens en maatregelen voor de komende jaren bekendgemaakt, en in aanloop naar Prinsjesdag is er ook via de media meer bekend geworden. Een deel van die maatregelen zullen we terugvinden in het Belastingpakket 2024 dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Een deel zal ook worden doorgeschoven naar een volgend kabinet. 

Denk aan de de fiscale wijzigingen bij bedrijfsopvolging en de toekomstplannen voor box 3 die vragen om bepaalde politieke keuzes, is de kans groot dat deze worden doorgeschoven. Hetzelfde geldt voor de wetsvoorstellen die wel met Prinsjesdag worden gepresenteerd.

Advies van De Zaak: Lees hier wat de belangrijkste fiscale maatregelen worden die je als ondernemer kunt verwachten

Zorgen over pensioen. Wat kun je eraan doen?

Pensioenbank Brand New Day deed onderzoek of ondernemers zich tegenwoordig bezighouden met hun inkomen voor morgen, ofwel hun pensioen. Het bleek dat het aantal zzp’ers dat doet aan pensioenopbouw in twee jaar tijd is gegroeid van 48% naar 68% in 2023. Wat ook opviel, is dat ondernemers zich meer zorgen maken dan een paar jaar geleden over hun pensioen. En vooral of ze wel voldoende inkomen zullen hebben.

Met de ingang van het nieuwe pensioenakkoord kun je nu als ondernemer net zoveel pensioen opbouwen in de zogenaamde derde pijler als werknemers in loondienst met een pensioenregeling bij hun werkgever in de tweede pijler.

Advies van Brand New Day is: 

  • werk als ondernemer iedere week één dag voor je inkomen voor later. Zet dus 20% van wat je verdient weg voor morgen.

  • Zorg dat je ook spaart met fiscaal voordeel. Dus kijk eens naar de beleggingsmogelijkheden.

  • Een eigen huis is ook een manier van sparen voor je pensioen

  • Zorg dat je de maximale jaarlijkse fiscale ruimte benut

  • Natuurlijk zijn er periodes waarin je makkelijker geld in je pensioenpot kunt stoppen dan andere periodes. Houd daar rekening mee. En bouw een buffer op zodat je flexibeler met je tijd kunt omgaan

  • Het bedrag dat je jaarlijks in je pensioenpot stopt, is aftrekbaar bij de inkomstenbelasting en telt niet meer als vermogen

  • ‘Neem het bedrag dat je kwijt bent aan pensioenopbouw ook mee in de tarieven die je aan je klant rekent”

Advies van De Zaak: advies inwinnen is belangrijk als het om pensioenopbouw gaat. Vraag aan anderen, en schakel een adviseur in die kan uitleggen hoe jij fiscaal voordelig je pensioen opbouwt

Maak als ondernemer gebruik van de digitale mogelijkheden. Hoe weet je wat je nodig hebt?

Natuurlijk weten we als ondernemer wel dat investeren in de digitalisering van je bedrijfsprocessen je onderneming verder helpt. Of het nou gaat om je administratie, of de verzending van facturen, je marketing en lead generatie, je sales en opslag. Eigenlijk kun je niet meer zonder digitale processen.

De Kamer van Koophandel heeft daarom een geweldige scan waarmee je kunt uitzoeken wat jij als ondernemer nodig hebt inclusief een plan waarmee jij de kosten kunt bereken, én partners bij wie je kunt informeren of je voor subsidie in aanmerking komt

Advies van De Zaak: doe hier de scan en lees meer over de digitaliseringsmogelijkheden van je bedrijf.

Nieuw mobiel pinapparaat. Wat kan je ermee als ondernemer

Ondernemers met een iPhone kunnen vanaf deze week  hun mobiel gebruiken als pinapparaat. Apple introduceert het programma Tap to Pay deze week.

Met Tap to Pay is het mogelijk om via de smartphone betalingen met de pinpas of creditcard te ontvangen, wat vooral voor kleinere winkeliers handig kan zijn. 

Ook Android-apps

Betaalplatforms Adyen en SumUp zijn de eerste die de nieuwe functie in Nederland aanbieden. Later volgen ook bedrijven als Rabobank en Revolut.

Ook voor telefoons die draaien op het Google-besturingssysteem Android zijn vergelijkbare apps beschikbaar. 

Ook zijn er apps van banken waarmee smartphones als kassa werken in combinatie met andere apparaten, zoals bijvoorbeeld kaartlezers.

Betalingsdiensten zijn voor Apple een groeimarkt. In 2019 lanceerden ze een eigen creditcard in samenwerking met zakenbank Goldman Sachs.

Advies van de Zaak: mobiele betaalsystemen zijn niet meer weg te denken. Voor ondernemers die op verschillende locaties werken en voor de kleine ondernemer is het ideaal. Nog meer manieren om klanten mobiel te laten betalen

https://www.dezaak.nl/weekoverzicht/weekoverzicht-34-2023/