Stappenplan: zo zet je een efficiënt telefoonsysteem op voor jouw onderneming


Het gebruik van traditionele vaste telefoonlijnen

Veel bedrijven maken op de fysieke locatie nog gebruik van traditionele vaste telefoonlijnen voor zakelijk gebruik. Het is een vorm van telecommunicatie waarbij via een fysieke telefooncentrale gebruik wordt gemaakt van een bekabeld telefoonsysteem. Een goede internetverbinding is hierdoor verzekerd.

Dit bekabelde telefoonsysteem zorgt ervoor dat je als ondernemer kunt vertrouwen op stabiele en consistente communicatie, zonder zorgen over zwakke signaalsterkte of netwerkstoringen die bij mobiele telefonie kunnen voorkomen.

Het hebben van een vast telefoonnummer voor je bedrijf draagt bij aan een professionele uitstraling. Klanten en zakenpartners zien een vast telefoonnummer vaak als betrouwbaarder en formeler dan een mobiel nummer. Het geeft je bedrijf een gevestigde en serieuze indruk.

Hoewel de kosten van vaste telefonie variëren, kun je met een geschikt abonnement en belplan kosten besparen, vooral wanneer je langdurige en internationale gesprekken wilt voeren. Bovendien kunnen geïntegreerde systemen voor vaste telefonie vaak worden opgeschaald naar de behoeften van je bedrijf, waardoor je alleen betaalt voor de benodigde capaciteit en functionaliteit.

De voordelen van mobiele telefonie

Mobiele telefonie biedt verschillende voordelen voor bedrijven. Het stelt je medewerkers in staat om altijd en overal bereikbaar te zijn. Dit verhoogt de flexibiliteit, efficiëntie en productiviteit, omdat ze snel kunnen reageren op dringende zaken, klanten kunnen bijstaan en samenwerken, zelfs als ze niet op kantoor zijn.

Daarnaast kunnen je medewerkers met mobiele telefonie eenvoudig toegang krijgen tot bedrijfsinformatie. Ze kunnen hun e-mail en documenten rechtstreeks op hun mobiele apparaten checken. Dit zorgt ervoor dat ze altijd op de hoogte zijn en belangrijke taken kunnen uitvoeren, zelfs wanneer ze onderweg zijn.

VoIP telefonie

VoIP (Voice over Internet Protocol) is een techniek waarmee het mogelijk is om overal toegang te hebben tot telefonie, zolang er een internetverbinding is. Voip telefonie is vooral handig voor bedrijven met meerdere vestigingen, externe medewerkers of bedrijven die werken met flexibele werktijden.

Door het gebruik van je bestaande internetverbinding in plaats van traditionele telefoonlijnen, kunnen je kosten voor internationale en lange afstandsgesprekken aanzienlijk worden verlaagd. Bovendien kun je met geïntegreerde telefoniesystemen profiteren van functies zoals conference calls en voicemail zonder extra kosten.

VoIP-systemen zijn over het algemeen schaalbaar, hebben veel functionaliteiten en kunnen zo gemakkelijk worden aangepast aan de groei van je bedrijf. Het toevoegen van extra gebruikers of lijnen is meestal eenvoudig en vereist geen uitgebreide infrastructuurwijzigingen.

Met VoIP telefonie kunnen telefoongesprekken vanaf elke locatie met een internetverbinding worden gevoerd. Dit maakt het ideaal voor werknemers die onderweg zijn of vanuit huis werken. Bovendien kunnen telefoonnummers gemakkelijk worden doorgeschakeld naar andere apparaten, zoals mobiele telefoons of computers.

Het gemak van cloudgebaseerde telefoniesystemen

Een telefoonsysteem in de cloud maakt gebruik van VoIP en wordt gehost door een cloudgebaseerde communicatieprovider. Het is een soort virtuele telefooncentrale. Cloud-telefoonsystemen zijn goede alternatieven voor bestaande vaste telefoonsystemen op locatie. De grootste voordelen zijn:

 • Ze bieden een betere beveiliging.
 • Ze hebben geavanceerde telefonie functionaliteiten zoals automatische assistenten, conferentieregisters, doorkiesnummers en nog veel meer.
 • Het zijn goedkopere alternatieven voor de traditionele VoIP-telefoniediensten voor bedrijven.


Veelgestelde vragen telefoniesystemen

Wat zijn de overwegingen bij het kiezen van een systeem voor zakelijke telefonie?

Het is essentieel om een telefonieoplossing te kiezen die kan meegroeien met de behoeften van je bedrijf. Stel jezelf een aantal vragen, zoals:

 • Welke rol speelt telefonie in je dagelijkse werkzaamheden?
 • Hoe schaalbaar moet de telefooncentrale zijn? Is de flexibiliteit van belang? Moet de telefooncentrale snel worden aangepast aan het aantal gebruikers, nieuwe vestigingen of eventuele uitbreidingen in de toekomst.
 • Welke functies en communicatie mogelijkheden heeft je bedrijf nodig?
 • Analyseer de kostenstructuur van verschillende telefonieoplossingen.
 • Betrouwbaarheid. Zorg ervoor dat de gekozen oplossing een goede uptime heeft, een uitstekende internetverbinding, met minimale storingen. De juiste infrastructuur biedt. Lees reviews en kijk of er ondersteuning beschikbaar is in geval van problemen. Je kunt je ook altijd laten adviseren.

Wat zijn de typische kosten voor zakelijke telefonie in Nederland?

De kosten voor zakelijke telefonie in Nederland zijn afhankelijk van factoren, zoals:

 1. De internetprovider
 2. Het type telefoonlijn
 3. De functionaliteiten *
 4. Het aantal gebruikers.
 5. De abonnementskosten
 6. Hardware
 7. Installatiekosten
 8. Kosten per gesprek

*Functionaliteiten zoals: voicemail, conferencecall, instant messaging, gespreksopname of callcenterfuncties.

Welke beveiligingsrisico’s zijn er verbonden aan een telefoonsysteem?

Belangrijke veiligheidsrisico’s zijn:

 • Het afluisteren van onversleutelde telefoongesprekken
 • Het hacken van telefoonlijnen
 • Het manipuleren van facturatiegegevens
 • Het onderscheppen van inkomende gesprekken

Om beveiligingsrisico’s te verminderen, is het belangrijk dat je een zakelijke telefonieoplossing kiest die beveiligingsfuncties biedt, zoals:

 • End-to-end encryptie
 • Sterke authenticatie
 • Gegevensversleuteling
 • Beveiligde toegangscontrole

Regelmatige beveiligingsaudits en updates moet je ook uitvoeren om de systemen up-to-date en beschermd te houden tegen nieuwe bedreigingen.

Hoe kan ik mijn bestaande telefoonsysteem upgraden naar een modernere oplossing?

Evalueer eerst je huidige behoeften en voer dan onderzoek uit naar de beschikbare moderne telefoonsystemen op de markt. Er zijn verschillende opties, zoals: Cloudgebaseerde telefonie, Unified Communications-as-a-Service (UCaaS) en hybride systemen.

Vergelijk de functies, kosten, betrouwbaarheid, schaalbaarheid, beveiliging en check de klanten recensies van verschillende aanbieders. Kies ten slotte een geschikte en betrouwbare leverancier.

https://www.dezaak.nl/vaste-lasten/mobiele-telefonie-en-internet/stappenplan-zo-zet-je-een-efficient-telefoonsysteem-op-voor-jouw-onderneming/