Onderschat de juiste bedrijfsverlichting niet


Of het nu gaat om een opslaghal voor de inventaris en apparatuur, een productiehal met geïnstalleerde machines of een sporthal om te kunnen basketballen, badmintonnen of te fitnessen: elk type bedrijfshal is gebouwd voor een specifiek doel. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de specificaties die nodig zijn voor een bedrijfshal. En daar hoort bedrijfsverlichting ongetwijfeld ook bij. Vaak wordt bedrijfsverlichting onderschat, terwijl het een belangrijke rol speelt bij de veiligheid en het comfort van de werkomgeving.

Veiligheid en welzijn

Zoals gezegd, de vereisten voor elke soort hal kunnen verschillen afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. En als het gaat om bedrijfshallen wordt er vaak gedacht aan grote, donkere ruimtes die vooral functioneel moeten zijn. Het is echter belangrijker dan ooit om ook aan de sfeer en uitstraling van deze hallen te denken. De juiste verlichting speelt hierbij een cruciale rol, niet alleen voor de esthetiek, maar ook voor de veiligheid en het welzijn van de werknemers.

Voldoende licht

Allereerst spreekt het eigenlijk voor zich dat er in bedrijfshallen voldoende licht aanwezig moet zijn. Als medewerkers niet goed kunnen zien waar ze mee bezig zijn, kan dat leiden tot fouten en ongevallen. Een goede algemene verlichting is dus onmisbaar. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de specifieke werkzaamheden die in de hal worden verricht. Bij precisie-werkzaamheden zoals bijvoorbeeld laswerk, moet er voldoende gericht licht zijn om de werknemer in staat te stellen om nauwkeurig te werken.

Meer licht, minder energie

Maar naast functioneel licht, is er ook de sfeer en uitstraling van de hal zelf. Een goed verlichte hal zorgt voor een gevoel van ruimte, creëert een aangename werkomgeving en kan het moreel van werknemers verhogen. Bovendien kan het gebruiken van verschillende soorten verlichting het interieurontwerp versterken en bijdragen aan de brandveiligheid. Gelukkig zijn de mogelijkheden voor verlichting van bedrijfshallen de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo kan bijvoorbeeld LED-verlichting zorgen voor feller licht, terwijl het minder energie verbruikt.

Verlichting 2.0

LED-verlichting is een energiezuinig en duurzaam alternatief voor conventionele verlichting en kan ook de kosten op lange termijn verlagen. Met LED-verlichting kun je in sommige gevallen tot wel 90% op je energierekening besparen als je overstapt op LED-verlichting voor jouw bedrijfshal. Bovendien draagt het gebruik van energiezuinige bedrijfsverlichting bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, omdat er minder energie verbruikt wordt. Ook de kleur van het licht speelt een belangrijke rol. Warm licht zorgt voor een gezellige sfeer, terwijl koel licht meer geschikt is voor werkplekken.

Positie en hoogte

Naast het uitzoeken van de juiste verlichting, is het ook belangrijk om rekening te houden met de positie en hoogte van de lampen. Bij het leggen van de bekabeling is het belangrijk om na te denken over mogelijke toekomstige veranderingen in de functie van de bedrijfshal. Dat kan tijd, energie en geld besparen bij eventuele toekomstige renovaties van de hal.

Werken in de schaduw?

Het voorkomen van schaduwen tijdens het werk een ander belangrijk aandachtspunt. In bedrijfshallen waar veel gewerkt wordt, is het van groot belang dat de verlichting zo is geplaatst dat er zo min mogelijk schaduwen ontstaan. Door te kiezen voor de juiste lichtbronnen en -armaturen kan schaduwvorming worden verminderd en kan er een gelijkmatige lichtspreiding worden gecreëerd. Zo zijn werkplekken goed zichtbaar en wordt het risico op ongevallen aanzienlijk verkleind. Het gebruik van LED-verlichting kan ook een grote rol spelen bij het voorkomen van schaduwen en het creëren van een gelijkmatige lichtspreiding. LED-verlichting is namelijk in staat om zeer gericht en efficiënt licht te produceren, waardoor er minder schaduwen ontstaan.

Productieve bedrijfsverlichting

Niet alleen in bedrijfshallen, maar ook in kantoren is goede verlichting geen luxe, maar eigenlijk een noodzaak. Slechte verlichting kan immers leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en verminderde productiviteit. Het gevolg kan zelf ziekmelding en verzuim zijn doordat medewerkers ziek worden van de verkeerde verlichting. En dat willen we natuurlijk niet. Door middel van goede bedrijfsverlichting kan de productiviteit van het personeel worden verhoogd en kunnen ze zich beter concentreren. Investeren in goede verlichting is daarom essentieel voor een gezonde, productieve en veilige werkomgeving.

https://www.dezaak.nl/partner-content/onderschat-de-juiste-bedrijfsverlichting-niet/