Nestor Van der Staaij (SGP) neemt afscheid van politiek


SGP-leider Kees van der Staaij verlaat na 25 afscheid de landelijke politiek. “Aan de ene kant is er pijn, maar er is ook dankbaarheid”, zegt Van der Staaij over zijn afscheid bij Op1 op NPO 1. Wat hij nu gaat doen laat hij het midden. “Daar ga ik rustig over nadenken, maar ik ga geen podcast beginnen.” 

De pijn van Van der Staaij zit hem vooral in de realisatie dat het samenwerken met “mijn eigen team, mijn fractie” stopt. “Met hen was het prettig samenwerken, ook met collega’s in de Kamer”, vertelt Van der Staaij. De SGP-voorman gaat ook de “veelzijdigheid, werkbezoeken, contact met andere mensen en onderwerpen waar ik mee bezig ben” missen.

De dankbaarheid van Van der Staaij richt zich vooral richting de positieve reacties die hij kreeg toen hij vanmiddag zijn afscheid aankondigde. “Ik kreeg mails van mensen die niks met mijn gedachtegoed hebben, maar ze wilden mij toch bedanken voor alles wat ik gedaan had.”

Afscheid

Het definitieve besluit om een punt achter zijn politieke carrière te zetten “was iets waar ik naartoe groeide”, vertelt de politicus. “Het was geen donderslag bij heldere hemel. Natuurlijk praat je erover”, vertelt Van der Staaij. Had stoppen zat al in zijn gedachte, maar toch ging het nog even door zijn hoofd of hij door moest gaan vanwege vervroegde verkiezingen. “Er is in goede overeenstemming gezegd: dit is het moment” om te stoppen. Van der Staaij geeft nu het stokje over aan Chris Stoffer, die sinds 2018 in de Tweede Kamer zit namens de SGP.

Tekst gaat verder onder tweet

Lofzang Mark Rutte

In de Kamer kwam hij vaak genoeg Mark Rutte tegen, die net als Van der Staaij niet terugkeert in de landelijke politiek na de verkiezingen op 22 november. De demissionair premier heeft mooie woorden over voor de SGP-leider. “In de periode 2010 en 2012 hebben wij heel intensief samengewerkt, maar ook de de jaren erna hebben wij heel intensief contact gehouden.”

Tekst gaat verder onder tweet

“Je bent heel betrouwbaar, man een man, woord een woord”, gaat Rutte verder. “Hopelijk blijft de toon die jij neerzet, met respect voor anderen, op de inhoud en nooit op de persoon, rechtsstatelijkheid, democratieverdedigend, behouden.”

De motie van wantrouwen tegen Rutte, waar Van der Staaij ook voor heeft gestemd, neemt Rutte hem niet kwalijk. “Dat was een minder moment, maar geen verwijt”, zegt de VVD’er met een knipoog.

Afzwaaiende Kamerleden

Nu Van der Staaij niet meer terugkeert in de Tweede Kamer is PVV-leider Geert Wilders het langstzittende Kamerlid. Hij kwam net zoals de SGP’er in 1998 in de Kamer. “Ik wens hem veel wijsheid toe”, aldus Van der Staaij.

Van der Staaij zet met zijn vertrek ook de trend van Kamerleden door om na de verkiezingen niet terug te keren. Naast de SGP-leider hebben nog ruim 30 andere Kamerleden hun afscheid aangekondigd. Waaronder PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken, DENK-leider Farid Azarkan, SP’er Renske Leijten en Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Ook een aantal kabinetsleden hebben laten weten niet meer terug te keren, zoals ministers Sigrid Kaag (Financiën), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en premier Mark Rutte.

Lees ook:

Afzwaaiende politici: verfrissend of gebrek aan stabiliteit?

Door: Vick ten Woldehttps://wnl.tv/2023/08/25/kamernestor-van-der-staaij-sgp-neemt-afscheid-van-politiek-er-is-pijn-maar-ook-dankbaarheid/