maak geen misbruik van exportbeperking chips


China heeft er bij Nederland op aangedrongen geen misbruik te maken van exportbeperkingen op producten uit de chipindustrie. Dat staat in een verklaring van het Chinese ministerie van Handel. Beijing lijkt daarmee te reageren op de exportbeperkingen voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML richting China.

Zo maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) vrijdag bekend dat ASML vanaf september bepaalde chipmachines niet meer naar China mag exporteren. Dat die exportbeperking eraan kwam, was in maart al bekend. Toen kwam naar buiten dat er een nationale vergunningplicht gaat gelden voor bepaalde machines van ASML, waaronder de meest geavanceerde DUV-machines.

ASML is koploper in de wereld voor de ontwikkeling van chipmachines. Het bedrijf uit Veldhoven verwacht niet dat de beperkingen grote impact op de financiële resultaten zullen hebben. De export door ASML is bovendien al langer beperkt. De meest moderne EUV-machines mogen al een paar jaar niet naar China worden uitgevoerd.

Druk van Amerika

De exportbeperking kwam er onder druk van de Amerikaanse regering. De VS kondigden vorig jaar al aan minder chiptechnologie naar China uit te voeren, uit vrees dat deze mogelijk wordt gebruikt voor militaire doeleinden. China uitte in maart ook al zijn ongenoegen, maar heeft vooralsnog geen maatregelen tegen Nederland genomen. Wel zou er “vaak en op verschillende niveaus” over het onderwerp zijn gesproken, staat in de verklaring.

De Chinese ambassade in Den Haag liet vrijdag al weten de beperking te zien als “misbruik van exportcontrolemechanismen” die de vrije handelsregels “ernstig verstoren”.

Lees ook:

Aantal cyberaanvallen neemt alleen maar toe, maar: ‘Veel schaamte bij het melden van hacks’

Door: Redactiehttps://wnl.tv/2023/07/02/china-aan-nederland-maak-geen-misbruik-van-exportbeperking-chips/