Kansloze jongeren krijgen een toekomst


Elizabeth Alblas en haar dochters Marloes en Suzanne helpen kansarme jongeren in Rotterdam aan een baan en perspectief als fietsenmaker. Samen met de gemeente zijn ze drie jaar terug een project begonnen in de Afrikaanderwijk om werkloosheid onder jongeren tegen te gaan. Elizabeth: “Als ze naar huis gaan, dan zeg ik ook: je bent er morgen, want je bent hier nódig. Dat horen ze niet vaak.”

De familie Albas runt een fietsenmakerij in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Marloes vertelt bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1 dat ze al een tijdje bezig waren met de jeugd. Ze repareren vooral scooters en fietsen. “Heel veel jongens vinden dat ook leuk en het is eigenlijk een beetje op ons pad gekomen, doordat iemand die bij ons werkte zei: joh misschien is dat leuk om daar aan mee te doen”, zegt ze.

‘Je bent hier nódig’

Marloes legt uit dat de jongeren die bij hen in de werkplaats aan de slag gaan allerlei achtergronden kunnen hebben. Vaak hebben ze hun school niet afgemaakt, komen ze uit een lastige thuissituatie of hebben ze bijvoorbeeld een strafblad. “In heel Rotterdam zijn er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en die een soort van gereïntegreerd moeten worden”, zegt ze. Het is een arbeidsintensief traject om die jongeren te begeleiden, maar “als iemand het echt wíl, dan kun je daar je tijd in steken en hoop je daar iets voor terug te krijgen, want het is over en weer.”

Moeder Elizabeth benadrukt ook dat het soms een grote uitdaging kan zijn. “Je investeert in iemand en je weet niet wat er uit gaat komen. Maar je weet wel een ding: dat ie wat wil. Dat is de belangrijkste factor.”

Elizabeth vindt het vooral belangrijk dat de jongeren zich weer gezien voelen en dat ze weten dat ze er ook toe mogen doen. “Als ze naar huis gaan, dan zeg ik ook: je bent er morgen, want je bent hier nódig. Dat horen ze niet vaak”, vertelt ze.

Verharde maatschappij

Volgens dochter Marloes leven we in een maatschappij die hele hard is tegen elkaar. “Het is heel makkelijk om tegen een ander te zeggen: wat is er mis met jou?” Zij pleit ervoor om er aan beide kanten blanco in te stappen zonder vooroordelen. “Door mensen mee te laten doen, merk je dat er een soort zelfvertrouwen naar boven komt.”

Media-ondernemer en oud-hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs juicht het initiatief van de vrouwen alleen maar toe. “Dit is ook een voorbeeld van hoe het ook kan, zonder dat het door de overheid wordt geregisseerd. Zeker in deze tijd”, zegt hij. “Mensen die langs de kant staan, dat is niet nodig. Leer ze een vak en dat doen jullie.”

Lees ook:

Nieuw soort criminaliteit? ‘Jongeren worden online geronseld’

Door: Matthijs Meulblokhttps://wnl.tv/2023/08/12/kansloze-jongeren-krijgen-een-toekomst-er-komt-een-soort-zelfvertrouwen-naar-boven/