Kabinet weer bijeen om nieuw scenario migratie te bespreken


De top van het kabinet spreekt tijdens het asieloverleg onder meer over de optie om gezinshereniging tijdelijk te kunnen stoppen, bevestigen ingewijden na berichtgeving door meerdere media. Vluchtelingen die hier mogelijk kort blijven, zouden geen familie over kunnen laten komen wanneer de asielopvang overbelast is geraakt, zo is het idee. Bronnen benadrukken dat de vier coalitiepartijen nog uitvoerig spreken over deze ‘pauzeknop’.

Beperking van gezinshereniging ligt zeer gevoelig bij de ChristenUnie. Ingewijden zeiden eerder dat dit niet bespreekbaar is voor de gezinspartij. Ook bij D66 ligt deze beperking niet goed. Twijfel is er vooral over de juridische houdbaarheid van zo’n maatregel.

Ook op tafel ligt een asielstelsel waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen die vanwege persoonlijke redenen een status krijgen of vanwege een oorlogssituatie. Van die laatste groep wordt aangenomen dat ze binnen afzienbare tijd terug kunnen naar hun herkomstland. Zij zouden minder mogelijkheden krijgen om gezinsleden over te laten komen.

Veel kritiek

Het kabinet zette vorig jaar augustus ook al een rem op nareizigers. Familieleden van statushouders mochten pas naar Nederland komen als er een woning beschikbaar was voor het gezin. De maatregelen leverden veel kritiek op in onder meer de Tweede Kamer. Juristen van het ministerie van Justitie en Veiligheid hadden bovendien aangegeven te twijfelen aan de juridische houdbaarheid van de maatregel.

Nadat verschillende statushouders naar de rechter waren gestapt en allemaal in het gelijk werden gesteld, vroeg staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) de Raad van State om een definitief oordeel. Die maakte begin februari korte metten met de maatregel. De nareisbeperking voor familie van statushouders is in strijd met het nationale en Europese recht, oordeelde de hoogste bestuursrechter toen. Daarop trok het kabinet de maatregel in.

Lees meer:

Crisissfeer in kabinet om migratie: VVD voert druk op

Door: Manon Immerzeelhttps://wnl.tv/2023/07/07/kabinet-weer-bijeen-om-nieuw-scenario-migratie-te-bespreken/