‘Hoop op een nieuw Landbouwakkoord’


De kersverse CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal hoopt dat de betrokken partijen toch weer om de tafel gaan om een Landbouwakkoord te sluiten. Dat zegt de CDA’er bij Op1. 

“Ik vind de visie die Derk Boswijk destijds heeft neergelegd nog steeds erg goed,” zegt Bontenbal. Die hield in dat de overheid en boeren toenadering moesten zoeken. Verduurzaming stond in deze visie voorop. Bontenbal zou dan ook graag een dergelijke versie weer op tafel zien.

Maar wanneer dat gaat gebeuren, zegt hij niet. Wel is hij helder over de termijn waarop het Landbouwakkoord dan zou moeten ingaan. “Door de kabinetsval en door alles wat er verder is gebeurd, gaan we de doelstelling van 230 niet meer halen.” De politicus wil niet een exacte einddatum noemen die hij wel haalbaar vindt.

Blijven praten

Eerst moeten de partijen weer met elkaar in gesprek en dan kan er verder worden gekeken, vindt Bontenbal. “Waar het hier fout is gegaan is dat de overheid ‘top-down’ dacht iets op te leggen aan de boeren. Dat werkt niet.” Toch vindt Bontenbal dat ook boeren en boerenpartijen zich toegankelijker mogen opstellen. “Onteigenen is echt het laatste middel. Maar we moeten als land verduurzamen.”

Lees ook:

Zeeuws zwembadterreur in de kiem gesmoord

 

Door: Floortje van Gamerenhttps://wnl.tv/2023/08/21/cda-lijsttrekker-bontenbal-hoop-op-een-nieuw-landbouwakkoord/