‘Er lag meer dan tussen de twaalf en zestien miljard op de landbouwtafel’


Er lag nog meer geld op tafel tijdens de gesprekken over het landbouwakkoord dan eerder werd gesteld. “Twaalf tot zestien miljard was de basis. Er waren nog een aantal andere zaken die ook geregeld moest worden, en dat geld zat hier nog niet in. Het gaat om dus nog meer.” Dat vertelde minister van landbouw Piet Adema vanmorgen bij Sven op 1. Uit eerdere berichtgeving van De Telegraaf bleek al dat er 12 tot 16 miljard op tafel lag tijdens de gesprekken. De minister bevestigt die bedragen.

Morgen praat het kabinet verder over de koers die gevaren moet gaan worden na het klappen van het landbouwakkoord. Het kabinet heeft volgens de minister stappen richting LTO gezet, maar kiest nu haar eigen koers. “Het zou kunnen dat het in ons eigen plan niet wordt meegenomen. Dat hoort bij onderhandelen: als er geen onderhandelingsakkoord is dan kan het afwijken. Ik zeg niet dat het gebeurt maar er is wel een mogelijkheid. Dat is het risico wat LTO loopt en dat heb ik ook tegen ze gezegd”, aldus de minister.

Luister deze uitzending nu terug als podcast.

Vertrouwen

De gesprekken klapten volgens LTO door een gebrek aan vertrouwen – de afspraken waren niet concreet genoeg, aldus de boerenclub. De minister is daar gefrustreerd over. “Toen we aan tafel kwamen en punten zouden bespreken; zei Sjaak (LTO-voorman red.) ‘we stoppen ermee’. En dat vind ik ongelooflijk jammer. Het frustreert mij enorm dat je niet eens meer de kans krijgt om te leveren, en je de jonge boeren geen perspectief kan geven. We hadden een heel goed pakket met maatregelen liggen”.

Na het besluit van LTO om ermee te stoppen belden de bewindspersonen nog met de minister-president Rutte om te kijken of er nog meer water bij de wijn kon. Rutte was fysiek afwezig door een bezoek aan Noord-Afrika. Adema vertelt: “We hebben onszelf de vraag gesteld: hebben we te weinig geleverd? Moeten we nog wat doen? En toen geconstateerd dat de beslissing definitief was. Er was bij ons allemaal ergernis.”

Artikel gaat verder onder tweet.

Concept-akkoord

Verschillende Kamerleden vragen dat het concept-landbouwakkoord naar buiten wordt gebracht voor het debat volgende week. De minister hoopt dat dit lukt voor het weekend. “We proberen te koersen om het morgen naar buiten te brengen. Iedereen moet de tijd krijgen om het akkoord tot zich te nemen”, legt Adema uit.

Lees meer:

LTO-voorman Sjaak van der Tak: ‘Maak concept-landbouwakkoord openbaar’

Door: Manon Immerzeelhttps://wnl.tv/2023/06/22/adema-er-lag-meer-dan-tussen-de-twaalf-en-zestien-miljard-op-de-landbouwtafel/