De kosten van een incassobureau: wat kun je verwachten?

Introductie

Het inschakelen van een incassobureau kan een verstandige keuze zijn wanneer je te maken hebt met onbetaalde facturen. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een incassobureau en wat kun je precies verwachten? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vragen en je voorzien van alle informatie die je nodig hebt voordat je besluit om een incassobureau in te schakelen.

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het innen van openstaande vorderingen namens hun klanten. Ze nemen het incassotraject over van de oorspronkelijke schuldeiser en proberen op professionele wijze de verschuldigde bedragen te innen van de debiteur. Dit kan zowel particulieren als bedrijven betreffen.

Waarom zou je een incassobureau inschakelen?

Het inschakelen van een incassobureau kan voordelen hebben, zoals:

 • Professionele aanpak: Een incassobureau heeft ervaring en expertise in het innen van openstaande vorderingen.
 • Tijdsbesparing: Het uit handen geven van het incassotraject kan jou als schuldeiser tijd en moeite besparen.
 • Hoger slagingspercentage: Incassobureaus hebben vaak meer succes in het innen van vorderingen dan particulieren of bedrijven zelf.

Wat zijn de kosten van een incassobureau?

incassobureau inschakelen als particulier

Incasso kosten

De kosten van een incassobureau kunnen variëren, maar over het algemeen worden er twee soorten kosten in rekening gebracht:

 • Incassokosten: Dit zijn kosten die het incassobureau rekent voor hun diensten. Deze kosten kunnen vastgesteld zijn of gebaseerd zijn op een percentage van het geïncasseerde bedrag.
 • Proceskosten: Dit zijn kosten die gemaakt worden tijdens eventuele gerechtelijke procedures die nodig zijn om de vordering te innen.
 • No cure no pay incasso

  Bij sommige incassobureaus wordt er gewerkt met een no cure no pay principe. Dit houdt in dat je alleen betaalt wanneer er daadwerkelijk resultaat wordt behaald en de vordering succesvol wordt geïnd.

  Incasso tarieven

  De tarieven van een incassobureau kunnen verschillen per bureau en per type vordering. Het is daarom verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken over de tarieven en eventuele bijkomende kosten.

  Hoe kun je een incassobureau inschakelen?

  Het inschakelen van een incassobureau is eenvoudig:

 • Neem contact op met het gekozen bureau en bespreek de openstaande vordering.
 • Lever alle benodigde documentatie aan, zoals facturen, contracten en correspondentie met de debiteur.
 • Laat het incassobureau het traject overnemen en houd regelmatig contact voor updates.
 • Kan ik als particulier ook een incassobureau inschakelen?

  Ja, ook particulieren kunnen gebruikmaken van de diensten van een incassobureau. Of je nu te maken hebt met onbetaalde huur of andere vorderingen, een incassobureau kan helpen om jouw geld te innen.

  Veelgestelde vragen over de kosten van een incassobureau

  1. Zijn er risico’s verbonden aan het inschakelen van een incassobureau?

  Ja, er bestaat altijd het risico dat de debiteur niet kan of wil betalen, waardoor er geen resultaat wordt behaald.

  2. Hoe lang duurt gemiddeld het traject bij een incasso bureau?

  Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de hoogte van de vordering, de medewerking van de debiteur en eventuele gerechtelijke stappen die genomen moeten worden.

  3. Moet ik als schuldeiser zelf nog acties ondernemen na het inschakelen van een incasso bureau?

  In principe neemt het incassobureau al het werk uit handen, maar soms kan jouw medewerking of input vereist zijn tijdens het traject.

  4. Kan ik zelf onderhandelen over de tarieven met het gekozen incasso bureau?

  Ja, in veel gevallen is er ruimte voor onderhandeling over tarieven en voorwaarden.

  5. Wat gebeurt er als mijn debiteur failliet gaat tijdens het incasso traject?

  In dat geval zal het traject mogelijk stopgezet worden en zul je moeten kijken naar andere manieren incasso procedure om jouw geld terug te krijgen.

  6. Biedt elk incasso bureau no cure no pay diensten aan?

  Niet elk bureau werkt met no cure no pay, dus informeer hier altijd naar bij verschillende bureaus voordat je een keuze maakt.

  Conclusie

  Het inschakelen van een incassobureau kan in veel gevallen gunstig zijn om openstaande vorderingen snel en professioneel te laten innen. Door duidelijke afspraken te maken over tarieven en voorwaarden kun je met vertrouwen samenwerken met een betrouwbaar bureau. Wees goed geïnformeerd over De kosten van een incassobureau: wat kun je verwachten? voordat je besluit om tot actie over te gaan.

  Leave a Comment