De 5 belangrijkste technologische ontwikkelingen voor ondernemers in 2023


3. Blockchain-technologie

Je hebt vast weleens gehoord van Bitcoin. Het eerste (speculatieve) digitale betaalmiddel. Maar Bitcoin is veel meer dan dat. Met name de blockchaintechnologie die erachter zit is revolutionair. Hoewel blockchain nog in de kinderschoenen staat, zijn de toepassingen voor de nabije toekomst eindeloos. Vooral op zakelijk gebied. 

Maar wat is blockchain dan precies? In essentie gaat het om een digitale database die bestaat uit een groot aantal gekoppelde blokken met informatie. De blokken bevatten een bepaald soort gegevens, bijvoorbeeld transactiegegevens.

Blockchaintechnologie zorgt ervoor dat al deze blokken veilig met elkaar verbonden zijn. Dit betekent dat gegevens in theorie niet gewijzigd of verwijderd kunnen worden, wat zorgt voor 100% integriteit. Een tussenpartij om de (financiële) transacties te controleren, is met blockchain niet langer nodig. Ook zorgt het voor vermindering van fouten en kosten en biedt het verhoogde transparantie.

Blockchain wint als een wervelstorm aan terrein en grote spelers zoals Mastercard en Amazon maken er al gebruik van. Verwacht wordt dat blockchain niet alleen een grote impact zal hebben op de financiële sector, maar bijvoorbeeld ook op de efficiëntie van supply chains. Het is namelijk zeer geschikt voor de interactie tussen meerdere partijen. Met het uitlezen van blockchain-informatie kun je razendsnel verifiëren wie de leverancier is, waar bepaalde goederen vandaan komen, of de papieren in orde zijn en of een partij genoeg liquide is. 

4. Cybersecurity

We zijn steeds afhankelijker van internet en daar proberen criminelen misbruik van te maken. Cybersecurity wordt daarom met de dag belangrijker. Dit gaat verder dan alleen een antivirusprogramma installeren en omvat alle maatregelen om het gebruik van internet, computers en andere digitale systemen te beschermen tegen cyberaanvallen. Bijvoorbeeld het beveiligen van websites, voorkomen van virussen en malware en beschermen van persoonlijke gegevens. 

Cybersecurity is broodnodig, want het aantal cyberaanvallen met phishing, ransomware en DDoS-aanvallen neemt zienderogen toe. Denk hier niet te lichtzinnig over, want het kan leiden tot enorme financiële verliezen. Je zult niet het eerste slachtoffer van gijzelsoftware zijn, waarbij geld overmaken naar criminelen de enige optie is om essentiële bestanden te redden. 

Voorkomen is ook in dit verhaal beter dan genezen. Zorg daarom voor voldoende bewustwording onder je personeel. Bijvoorbeeld door middel van trainingen en cursussen. Of schakel de hulp in van een cybersecuritybedrijf.

5. 5G-technologie

De allernieuwste generatie mobiele telecommunicatietechnologie heet 5G. Het belooft snellere verbindingen, minder vertraging en biedt een groter bereik dan de 4G-technologie. Klinkt veelbelovend. En dat is het ook. Het biedt namelijk allerlei zakelijke mogelijkheden met verschillende toepassingen.

Zo biedt 5G een veel hogere bandbreedte, waarmee je meer gegevens tegelijkertijd verstuurt. Dit maakt het mogelijk om in realtime zakelijke video’s te streamen of gezamenlijk remote in zware bestanden te werken, zonder vertraging.

Of denk aan een situatie waar een ‘groene golf’ wordt gecreëerd voor een ambulance om, zonder verkeersuitdagingen, snel en veilig naar het ziekenhuis te rijden. Of simpelweg aan het efficiënter maken van je leveringsketen of het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

De voordelen van dit snellere en betrouwbaardere 5G-netwerk betekent eigenlijk voor iedere sector en branche een enorme stap vooruit in de connectiviteit.

5G kan in de toekomst zelfs worden gebruikt voor het aansturen van zelfrijdende auto’s of het uitvoeren van medische procedures. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. 


Neem geen overhaaste beslissingen en wees zorgvuldig

Al die nieuwe technologische ontwikkelingen anno 2023 zijn natuurlijk geweldig. De technologische trends zullen onze manier van werken fundamenteel veranderen. 

Naast bovengenoemde technologische ontwikkelingen gebeurt er ook veel op het gebied van big data, virtual reality en augmented reality.

Toch is een stukje terughoudendheid zeker geen overbodige luxe. Het verschilt namelijk nogal per branche of een bepaalde nieuwe technologie een absolute must is of dat je gerust nog even kunt wachten. 

Blijf daarom op de hoogte van technologische vooruitgang en probeer goed in kaart te brengen of een technologie al gemeengoed is in jouw markt. Ga ook na hoe de concurrentie ermee omgaat en onderzoek welke voordelen het biedt op zowel korte als lange termijn. 

Is jouw onderneming klaar om te investeren in een nieuwe technologie? Daar kan soms best een prijskaartje aan hangen. Deze transitie kun je natuurlijk ook (deels) met vreemd vermogen financieren. 

https://www.dezaak.nl/tech/internet/de-5-belangrijkste-technologische-ontwikkelingen-voor-ondernemers-in-2023/