CDA-lijsttrekker Bontenbal ziet ideologische vaagheid bij BBB


Het is onduidelijk waar de BoerBurgerBeweging (BBB) ideologisch voor staat, vindt lijsttrekker Henri Bontenbal van het CDA. Hij wijst erop dat deze electorale concurrent bestaat uit oud-politici van uiteenlopende partijen en voorvrouw Caroline van der Plas zich bovendien heeft uitgesproken voor een coalitie met de SP. “Hoe ga je een liberaal en een socialist straks in een fractie laten praten over marktwerking in de zorg, over voltooid levenseinde?”, zegt de lijsttrekker in De Ongelooflijke Podcast.

“Dat zijn allemaal zulke grote thema’s waar ideologie ertoe doet. Ik moet het nog zien”, beantwoordt Bontenbal zijn eigen vraag. Hij denkt dat veel kiezers vatbaar zijn voor het christendemocratische verhaal dat zijn partij uitdraagt. “Mensen hunkeren naar gemeenschap, mensen hunkeren naar gezien worden”, zegt hij. “Dat is ook waarom er zoveel onbehagen is.”

In de peilingen staat het CDA er historisch slecht voor. De partij haalde de vorige verkiezingen vijftien zetels en gaat volgens I&O Research terug naar drie als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Kiezers trekken onder meer naar BBB en Nieuw Sociaal Contract, dat onlangs is opgericht door oud-CDA’er Pieter Omtzigt. Beide partijen profileren zich op christendemocratische waarden als gemeenschapszin waar het CDA traditioneel de vertolker van is.

Lees ook:

Mona Keijzer gaf paar weken geleden ja-woord aan BBB: ‘Mensen krijgen hoop van iemand als ik’

Door: Redactiehttps://wnl.tv/2023/09/03/cda-lijsttrekker-bontenbal-ziet-ideologische-vaagheid-bij-bbb/

Leave a Comment