Zakendoen met de overheid: 5 tips voor succesvolle aanbestedingen


Zakendoen met de overheid: meer dan een goede deal

Zakendoen met de overheid is iets dat je als ondernemer kunt leren. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de overheid niet per se de ‘gunstigste deal’ zoekt. Kostenbeheersing telt, maar beleidsdoelstellingen en daarbij passende oplossingen zijn minstens zo belangrijk. Daarnaast staat de maatschappelijke impact van de inkoop centraal.

Hoe open inkoop aanbestedingen eenvoudiger moet maken

De overheid wil haar inkoopproces transparanter, gestructureerder en toegankelijker maken voor kleinere ondernemers. Die moeten vaak veel investeren in kennis en expertise om mee te kunnen doen aan aanbestedingen. Met open inkoop kunnen deze bedrijven betere offertes indienen.

Open inkoop voor ondernemers: zo werkt het in de praktijk

Dankzij open inkoop krijg je als ondernemer meer inzicht in het aanbestedingsproces, waardoor je beter kunt inspelen op kansen. De belangrijkste informatie is verzameld op de website Zakendoen met het Rijk. Hier vind je documenten over aanbestedingen, contracten tussen de overheid en leveranciers en hoeveel geld er is uitgegeven aan de inkoop van diensten en goederen.

Overheidsaanbestedingen winnen: 5 praktische tips

Tip 1: Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA) aanvragen

Een GVA is een verklaring waaruit blijkt dat je je als ondernemer mag inschrijven op een aanbesteding. Heb je de Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA) nog niet? Vraag die dan direct aan. Ook moet je een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) invullen.

Tip 2: Overheidsbeleid analyseren voor je aanbesteding

Leg niet te veel focus op het verkooppraatje. Je moet onderscheidend zijn met een goed verhaal en een kloppende offerte, maar verplaats je vooral goed in het beleid van de overheidsorganisatie. Verdiep jezelf in de organisatie en verwerk een scherpe analyse in de inschrijving.

Tip 3: Tijdig beginnen met je aanbesteding

Begin op tijd met inlezen en het opstellen van je inschrijving. Het doorgronden van een uitvraag, het verdiepen in beleid en het omzetten van deze informatie naar strategische keuzes en een passend aanbod kost tijd.

Tip: dien het document minstens één dag van tevoren in. Aanbestedingssystemen zoals TenderNed, Negometrix en Commercehub kunnen technische problemen ondervinden.

Tip 4: Verwerk de maatschappelijke impact in je aanbesteding

Vroeger maakte je met een scherpe prijs een grote kans om de aanbesteding te winnen. Dit werd de ‘economisch meest voordelige inschrijving’ genoemd.

Maar de tijden zijn veranderd. Een gunstige prijs is belangrijk, maar een overheidsinstantie verwacht ook een duidelijk plan van aanpak als het gaat om de maatschappelijke impact. Daarbij zijn de duurzame doelstellingen van je onderneming belangrijk, net als het beleid als het gaat om diversiteit en arbeidsparticipatie.

Tip 5: Professionele aanbestedingstekst schrijven

Een goede aanbesteding schrijven vraagt om vakmanschap. Doe je het zelf? Laat je tekst altijd controleren of de inhoud en het doel van het document duidelijk is.

Heb je moeite om alles goed op papier te zetten? Besteed dit dan uit aan een professionele tenderspecialist met overheidskennis. Een goed geschreven document kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.

https://www.dezaak.nl/bedrijfsvoering/strategie/5-tips-voor-succesvol-zakendoen-met-de-overheid/