7 voordelen van salaristransparantie voor werkgevers


Salaristransparantie belangrijk voor werknemers

Waarom zou de ene werknemer met dezelfde ervaring meer verdienen dan de ander voor hetzelfde werk? Het gaat er bij werknemers niet in dat iemand een hoger salaris krijgt omdat hij een man is. Of omdat iemand heel goed kan onderhandelen bij een sollicitatie. Werknemers willen afgerekend worden op prestaties. En ze willen duidelijkheid en gelijkheid.

Meer sollicitanten

Dat blijkt bijvoorbeeld uit reacties op vacatures. Een vacature met een salarisindicatie kan rekenen op zo’n 45 procent meer sollicitanten dan een vacature waarbij dit niet genoemd wordt. Werknemers vinden het dus fijn: duidelijkheid over het salaris.

Maar voor werkgevers is het vaak eng. Want ja, je concurrenten kunnen ook zien wat je aanbiedt in je vacature en kunnen je dan makkelijk overbieden. Toch blijkt dat werkzoekenden het prettig vinden om te weten wat ze kunnen verwachten.

7 voordelen van salaristransparantie

Transparantie over het salaris heeft grote voordelen voor jou als werkgever. We zetten er een paar voor je op een rij:

1. Openheid leidt tot rechtvaardigheid

Werknemers hebben recht op een gelijke beloning. Het is simpelweg niet rechtvaardig als de een meer verdient dan de ander, alleen maar op basis van uiterlijk, afkomst of geslacht. Op het moment dat je openheid geeft, ben je verplicht om voor iedereen hetzelfde beloningssysteem te gebruiken. Dat hoort bij een goede bedrijfscultuur.

2. Tevreden werknemer

Duidelijkheid en rechtvaardigheid schept rust en vrede in het bedrijf. Als je vrouwelijke werknemer weet dat ze net zoveel verdient als haar mannelijke collega’s, dan geeft dat een vorm van tevredenheid en erkenning. Dat geldt trouwens voor iedereen: als je weet dat je collega hetzelfde krijgt voor hetzelfde werk – op basis van de loonschaal waar hij of zij invalt – heb je daar vrede mee.

3. Betere prestaties

Een werknemer die weet dat hij of zij beloond wordt op basis van een eerlijk beloningssysteem, zal beter presteren. Logisch toch? Het zijn niet degenen die het best kunnen onderhandelen die het meeste verdienen, maar degenen die goed werk leveren. Als je medewerker weet dat zij net zoveel kans maakt op promotie als hij, motiveert dat om te presteren.

4. Meer betrokkenheid en loyaliteit

Je kunt ook rekenen op meer betrokkenheid onder je personeel. Ze voelen zich meer deel van het bedrijf omdat ze zich serieus genomen voelen. Dit zorgt er ook voor dat ze langer bij je blijven werken.

5. Meer kandidaten voor vacatures

Zoals al genoemd: sollicitanten vinden het prettig om duidelijkheid te krijgen over hun financiële verwachtingen. Geef je openheid over salarissen? Dan weet de sollicitant wat hij of zij kan verwachten! En meer kandidaten is geen overbodige luxe in deze krappe arbeidsmarkt.

6. Meer diversiteit in inclusie

Sta je bekend als een bedrijf met een eerlijk loonbeleid en als een bedrijf dat de loonkloof actief probeert te dichten? Dan zullen bijvoorbeeld vrouwen nog eerder kiezen voor jou als werkgever. Maar het gevoel van gelijkwaardigheid zal een positief effect hebben op iedereen.

7. Loonkloof dichten

Het belangrijkste voordeel als laatst: met transparantie over salarissen maak je het verschil in loon tussen mannen, vrouwen, of mensen met een andere genderidentiteit of andere culturele achtergrond kleiner.


Zijn er ook nadelen?

Je zou zeggen: alleen maar voordelen. En dat klopt ook. Maar er zijn natuurlijk wel uitdagingen. Het kost werkgevers veel tijd en inspanning om transparantie door te voeren in de organisatie. Wat zijn marktconforme lonen? Hoe is het loonhuis nu opgebouwd? Is er sprake van een loonkloof?

Je moet er goed voor gaan zitten en het proces kan ingewikkeld zijn, maar uiteindelijk loont het de moeite. En last but not least: je sorteert alvast voor op de uitwerking van de nieuwe wet die de EU getekend heeft.

https://www.dezaak.nl/management/personeel/7-voordelen-van-salaristransparantie-voor-werkgevers/